Guidad tur med Blå tåget
Turisttåget Blå Tåget trafikerar våra sevärdheter under sommarsäsongen.. Alla turer utgår från Gamla Torget.

Museer
ÅSSA står för Åtvidabergs Spårväxlar- & Signalfabriks Aktiebolag. Under åren 1924-1987 tillverkades bl. a. järnvägsväxlar, signalsystem och smörjapparater för bilar och flygplan här. Än idag kan du få se maskinerna i verksamhet tack vare ett gäng entusiaster som än gång jobbade på ÅSSA. Här finns också Åtvidabergsbilen som har sitt ursprung från Åtvidabergs Vagnfabrik AB och var en av de tolv som tillverkades här på orten.

Just för tillfället är Åtvidabergs skolmuseum inrymt i en del av Åssamuseet. Redan 1842 planlades undervisningen i Åtvidaberg med omland. Mycket finns dokumenterat och bevarat. Bland annat den kista i vilken den ambulerande lärarens material förvarades. För länge sedan skjutsades skolläraren runt i bygden med häst och vagn och undervisade några dagar per år på varje ställe.
Läs mer om ÅSSA-museet här.

Världens enda fungerande Solkanon!
Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och som ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park.

Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder. Rakt i söder finns i tornet en 20 cm bred och 300 cm hög springa.

När solen exakt klockan 13.00 svensk sommartid står som högst, lyser den in genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg

Templet
År 1809 lät baron Eric Göran Adelswärd uppföra Templet vid Bysjön. Förebilden var ett rundtempel i parken vid Versailles. Takmålningen, som är en allegori över bergshanteringen i Åtvidaberg, är gjord av Pehr Hörberg. Templet var en av många byggnader som ingick i den engelska parken runt Adelsnäs. En annan var Solkanonen. Idag är Templet en oas vid Bysjöns strand och lockar till utflykter med kaffekorg.

Adelsnäs herrgård (Baroniet)
Adelsnäs herrgård med sin inbjudande park är ett populärt utflyktsmål. Det stora huset stod färdigt 1920 och ritades av arkitekten Isak Gustaf Clason. Huvuddelen av den engelska parken är öppen för allmänheten, medan huset är privatbostad för familjen Adelswärd, som sedan 1700-talet varit ägare till Baroniet Adelswärd. Under sommaren kan man även besöka Orangeriet och dess utställningar. Vid ingången till parken ligger Adelsnäs kaffestuga som håller sommaröppet.

Bad
Åtvidaberg bjuder på många badmöjligheter. I centrala Åtvidaberg finns möjlighet att ta ett dopp i Bysjön i direkt anslutning till campingen (ca 100 m). Byrumsbadet i Björsäter, Södra Såken i Fröjerum, Lundbybadet i Grebo och Önn i Kvarnvik är andra populära badplatser runt Åtvidaberg.

Åtvidabergs Golfbana
En vacker centralt belägen golfbana där du både bor och äter på Trädgårdshotellet eller äter gott på Golfrestaurangen. Det är nog svårt att hitta en golfspelare som inte har hört talas om Åtvidabergs golfbana med sitt berömda hål 11, Långa sjö. Att golfa i Åtvidaberg är en härlig upplevelse. Klubben grundades av baron Eric Adelswärd som lät bygga banan som invigdes 1957. Det är en 18-håls parkbana belägen mitt i det vackra eklandskapet vid Bysjön.

Klubbhusrestaurangen ligger bara 100 m från 18:e green med utsikt över Bysjön. Kansli och shop finns i direkt anslutning till första tee.


Miniracing
Motorklubben har sina lokaler i Gamla mejeriet vid Gamla Torget. Vill du prova på att köra så kontakta gärna någon i klubben eller titta in när de har öppna kvällar.
Gå vidare till ÅMKs hemsida

Mormorsgruvan
Mormorsgruvan är en koppargruva utanför Åtvidaberg som tillhör Närstads gruvfält. Den är den största gruvan i gruvfältet och är 407 meter djup. Här bröts koppar från 1200-talet fram till slutet av 1800-talet.

Bersbo

ES/Vågspelet
Musikbåten E/S Vågspelet är den fjärde upplagan av musikbåtar i Bysjön. En rundtur på Bysjön med E/S Vågspelet ger dig möjlighet att enkelt komma till Kanonkullen där Solkanontornet finns samt från sjösidan se en av landets vackraste golfbanor.

E/S Vågspelet är en eldriven farkost försedd med skovelhjul och är besiktigad och godkänd av Sjöfartsverket för passagerartrafik på Bysjön.

Vid bra väder under juni till september avgår E/S Vågspelet dagligen  från hemmahamnen.

Ta gärna med egen kaffekorg ombord eller beställ en genom oss. Ring oss i så fall dagen innan, helst före lunch.